Suuria tunteita ja jalometallien jakoa

Biljardin SM-finaalit 2021

Ainakin lajin parissa viihtyville lienee täysin selvää, että Biljardin SM-finaalitapahtuma on kauden kohokohta, jonne pelaamaan pääseminen on monien tavoitteena, haaveena ja unelmana. Eräänlainen virstanpylväs. Vuoden 2021 finaalitapahtumaa suunniteltiin ja valmisteltiin 2,5 vuotta, eikä vastoinkäymisiltä vältytty. Vihdoin, 4.12.2021 klo 9.15 Suomen Biljardiliiton puheenjohtaja ja tämän kilpailun johtajanakin toiminut Joni Ahola pääsi julistamaan kilpailut alkaneeksi.

Olkoon tämä artikkeli jonkinlainen yhteenveto tuon odotetun finaalipäivän tapahtumista.

Tänä vuonna Biljardin SM-finaalien areenana toimi vasta hiljattain avattu Tapulin Liikuntakeskus Helsingissä, jonne oli rakennettu mahtavat puitteet niin itse pelaajille, paikan päällä otteluita seuraaville kuin myös livekuvan lähettämiselle. Tämän vuoden finaalitapahtuma oli nähtävissä ISTV:n ja Ruutu.fi-palvelun selostettujen päälähetysten lisäksi Suomen Biljardiliiton omalla YouTube-kanavalla. Pelaajahaastattelut julkaistiin BiljardiSuomen omalla YouTube-kanavalla, josta ne ovat näin jälkikäteenkin katsottavissa. Uskaltanen kuitenkin sanoa, että tunnelma on aina omiaan paikan päällä.

Alta löydät lajikohtaiset tiivistelmät semifinaali- ja finaaliotteluiden tapahtumista.

POOL 9-pallo

Juniorit
Finaalipäivä polkaistiin Pool-biljardin osalta käyntiin 9-pallon Junioreiden semifinaalipelillä, jossa vastakkain asettuivat Leevi Auresto (HyvBK) ja Juho Teittinen (FBT). Olosuhteista ja pelistä tiukemman otteen sai Juho, joka vei semifinaalipelin nimiinsä suvereenilla 1-7 voitolla. Toista semifinaalipeliä ei valitettavasti päästy näkemään, Arseni Sevastyanovin (Iso8) ollessa estynyt osallistumaan, jonka johdosta hänen vastustajansa Sasu Hietamies (FBT) eteni suoraan finaaliin.

Finaalipelissä Suomen korkeinta sarjatasoa Finnish Pool Touriakin pelaava Sasu Hietamies joutui pöydälle niin sanotusti kylmiltään, joka näkyi osakseen etenkin pelin alkupuolella. Loppua kohden Sasu sai peliolosuhteet hallintaansa, mutta se ei riittänyt, kun vastassa oli kirkkainta mitalia metsästävä seurakaveri Juho, joka vei finaaliottelussa voiton lukemin 7-5, näin ollen ansaiten itselleen ensimmäisen henkilökohtaisen Suomenmestaruuden 9-pallossa.

Kuva: Tatu Tainio

Naiset
9-pallon Naisten semifinaalissa toisensa kohtasivat Tuija Soininen (HBS) sekä Riikka Väyrynen (MPT), ja tästä ottelusta voiton vei Riikka, erin 3-6. Riikka totesi pelin jälkeisessä pelaajahaastattelussa, että tavoittelee kahden vuoden takaisen prossimitalin kirkastamista kultaiseksi. Tämänkään sarjan toista semifinaalipeliä ei valitettavasti päästy pelaamaan, kun Johanna Vartiainen (Iso8) oli niin ikään estynyt osallistumaan. Hänen semifinaalivastustajansa Karoliina Taipale (TBK) eteni siispä suoraan finaaliin, eikä näinollen päässyt Riikan tavoin kokemaan päivän peliolosuhteita ennen illan finaalia.

Finaalipelissä Riikka otti pienistä haasteista huolimatta Karoliinasta 3-6 voiton, jota jälkeenpäin haastattelussaan kommentoi sanoen, että olisi toivonut voittavansa vielä paremmalla pelillä, mutta totesi olevansa tietenkin hyvin onnellinen ja tyytyväinen Suomenmestaruuden saavuttamisesta. Entuudestaan Riikalla löytyi yksi Suomenmestaruus 10-pallosta, joten tämä oli ensimmäinen mestaruus laatuaan.

Kuva: Tatu Tainio

Miehet
9-pallon Miesten ensimmäisessä semifinaalissa toisensa kohtasivat Petri Makkonen (HyvBK) sekä Jani Uski (Iso8). Peli eteni alkupuoliskolla tasaisesti, Janin ottaessa kuitenkin etumatkaa. Loppua kohden muutamat virheet meinasivat kostautua pahemman kerran ja Petri pääsi kirimään 8-8 tilanteeseen, yhdeksään voittoon pelatessa. Ratkaisuerässä aloitusvuorossa Jani Uski, joka pushoutin tehtyään saikin lyöntivuoronsa takaisin Petriltä. Janin seuraavan lyönnin seurauksena Petri joutui palaamaan pöydälle ollessaan niin sanotusti maskissa, eli lyöntipallon ollessa toisen kohdepallon peittämänä seuraavaan pelattavaan kohdepalloon nähden. Petrin tekemä lyönti vallin kautta tiputti kohdepallon pussiin, lyöntipallon jatkaessa matkaansa suoraan toiseen kulmapussiin. Tästä Jani Uskille käsipallo ja siitä pöydän tyhjennys, jonka seurauksena hän eteni finaaliin, jättäen Petri Makkosen pronssille.

Miesten toinen semifinaali oli niin ikään tiukka peli Ville Hämäläisen (Iso8) ja Casper Matikaisen (EBK) välillä, joka myöskin ratkesi Casperin tullessa 8-4 takaa-ajoasemasta vielä 8-8 tilanteeseen, jättäen ottelun ratkaisun viimeiseen mahdolliseen erään. Ja voi pojat, se erähän oli täynnä käänteitä ja jännitystä, josta Ville lopulta kaivoi voiton ja samalla lunasti finaalipaikan itselleen.

Finaalissa siispä vastakkain seurakaverit Jani Uski sekä Ville Hämäläinen. Tasaista peliä pelanneen kaksikon peli päättyi Jani Uskin eduksi 9-6 Villen vaikeroidessa hieman aloituslyöntinsä kanssa. Muuten hieman tahmeasti sujuneesta kaudesta kärsinyt Jani totesi voiton maistuvan.

Kuva: Tatu Tainio

Seniorit 54
Muiden pool-sarjojen kaavasta poiketen Seniorit 54 pelasivat finaalitapahtumassa pelkän finaalivaiheen. Tässä vastakkain asettuivat Jari Tamminen (GU) sekä Timo Siekkinen (Ritz). Molemmat pelaajat totesivat pelaajahaastattelussa tahollaan tehneensä pelissä muutamia virheitä, ja nyt niistä hyödyn otti irti Timo, luvuin 2-6. Siispä moninkertainen Suomenmestari otti nimiinsä jälleen yhden, jättäen Jari Tammiselle kotiinviemisiksi hopeaa.

Kuva: Tatu Tainio

Seniorit 64
Edellisen sarjan tapaan Seniorit 64-sarjassa pelattiin finaalitapahtumassa vain kullasta ja hopeasta. Siihen otteluun itsensä olivat alkukilpailusta pelanneet Aarno Kiveliö (C-PL) sekä Reijo Kohtala (TBO). Nämä pitkän linjan biljardimiehet ovat molemmat niittäneet menestystä tahollaan, Aarnon pitäessä nimissään jopa yli 25 Suomenmestaruutta ja kaikenkaikkiaan noin seitsemääkymmentä arvokisamitalia. Reijo taas puolestaan on tutumpi Kaisan ja Pyramidin parissa, mutta päätti lähteä kokeilemaan myös pool-biljardia – ja oikein hyvällä menestyksellä, joskin vielä toistaiseksi taipuen hopealle. Eli Aarnon mukana jälleen yksi Suomenmestaruus Lahteen.

Kuva: Tatu Tainio

KAISA

Naiset
Kaisan Naisten alkukilpailusta tiensä finaaliin pelasivat Annika Hakkarainen (HyvBK) ja Elisa Holtari (Ritz). Naisten finaali pelattiin yhteen erävoittoon. Peliajan tullessa täyteen siirryttiin pistetilanteessa 18-19 rankkareille, mutta pussitusten jäätyä nollille, ratkaisi alkuperäinen pistetilanne finaalin Elisa Holtarin eduksi, tehden hänestä tuoreen Kaisan Naisten Suomenmestarin.

Kuva: Tatu Tainio

Miehet
Kaisan Miesten ensimmäisessä semifinaalissa vastakkain asettuivat Toma Auresto (HyvBK) sekä Mika Stark (TBO). Tiukka peli, joka kääntyi lopussa hallitsevan ranking 1. Toman eduksi 2-1.

Toisessa semifinaalipelissä toisensa kohtasivat Arto Tuhkanen (KLK) sekä Matti Väyrynen (TBO). Tästä peliparista itsensä finaaliin pelasi vakuuttavalla suorittamisella Arto, erin 2-0.

Finaalissa siispä vastakkain Toma Auresto ja Arto Tuhkanen. Yli 40 vuotta lajin parissa viihtynyt Arto vei hallitsevasta ranking ykkösestä Tomasta voiton erin 1-2, eikä tuosta pelistä näyttäviä lyöntejä puuttunut. Finaalin jälkeen Arto kommentoi pelaajahaastattelussaan peliä sanoen, että hänen vahvuudekseen nousi mm. pelin pidempi kesto, sekä pitkä ja vankka kokemus lajin parissa korkealla tasolla, paineen ollessa enemmänkin ensimmäistä Suomenmestaruuttaan metsästäneen Toman harteilla. Suomenmestaruus Arton mukana Kuopioon ja Tomalle hopeaa.

Kuva: Tatu Tainio

KARA

Karan ensimmäisessä semifinaalissa vastakkain pelasivat Paul Figueroa (EBK) sekä Toni Hannula (CST). Paul aloitti pelin vahvasti ja sai kurottua pienen etumatkan jo heti alkuvaiheessa. Molempien pelaajien esittäessä hyviä otteita, alun etumatka palkittiin ja Paul otti pelistä 30-17 voiton. Ensimmäistä kertaa itsensä ”talolle” pelannut Paul siispä finaaliin.

Karan toinen semifinaali käytiin Timo Hjortin (PVK) ja Jyri Toivosen (EBK) välillä. Timo lähti tämän vuoden finaaleihin hallitsevana Suomenmestarina ja tavoitteena oli tietenkin säilyttää kyseinen asema. Pöytä oli pelaajille uusi ja verka liukas, ja oman mausteensa peliin toi myös hieman tavallista korkeampi pöytä, josta huolimatta Timo otti pelistä 30-13 voiton kotiin ja vahvisti tavoitteitaan uusia mestaruus.

Finaalissa vastakkain Paul ja Timo. Karan lajipäällikkönäkin toimivalle Paulille oli tällä kertaa tarjolla vain hopeaa, kun Timo pisti parastaan ja löi tauluun 17-30 lukemat. Paulille tämä oli hänen toinen SM-mitalinsa, ja hän kirkasti edellisen SM-pronssin nyt hopeaan. Timolla niin ikään kaksi mitalia SM-kisoista, mutta molemmat toivat mukanaan Suomenmestarin tittelin.

Kuva: Tatu Tainio

PYRAMIDI

Pyramidin ensimmäisessä semifinaalissa toisiaan vastaan asettuivat Henri Mäki (TBO) sekä Juuso Lukkari (EBK). Peliolosuhteet antoivat tähänkin lajiin oman mausteensa, kun uusi verka vaikutti esimerkiksi lyöntivoimakkuuteen hyvin vahvasti. Henri otti Juusosta 5-3 voiton ja siirtyi odottamaan vastustajaa toisesta semifinaalipelistä.

Toisessa semifinaalissa toisistaan mittaa ottivat Jalo Kotinurmi (Iso8) ja Oleksiy Zhukov (PVK), ja tämä semifinaali päättyi selkein 5-0 lukemin Jalon nimiin. Pelaajahaastattelussaan Jalo kuitenkin korosti sitä, että numeroiden valossa peli näyttäytyy hänen osaltaan ylivoimaisena, vaikka se ei aina koko totuutta kerro. Oleksiy puolestaan kehui pöytää erittäin hyväksi, mutta kovin erilaiseksi peliolosuhteiltaan, kuin mihin on tottunut. Näistä pelaajista huokui vastustajan kunnioitus, ja se välittyi heidän pelaajahaastattelussaankin.

Pyramidin finaalissa vastakkain Henri ja Jalo. Tämäkin mestaruus varmistui vasta viimeisessä mahdollisessa erässä, kun Jalo pääsi yllättämään vahvaa peliä pelanneen Henrin, kaapaten itselleen Suomenmestaruuden erin 4-5. Finaalin jälkeisessä Pelaajahaastattelussaan Jalo paljastaa miettineensä Suomenmestaruuden ratkaisseen pallon kohdalla, että se oli lyönti, jota hän oli erityisen paljon harjoitellut kuluneen vuoden aikana, jonka ansiosta hän lähti lyöntiin itsevarmana. Hopealle sijoittuneen Henrin tavoin Jalo mainitsi hieman normaalista poikkeavista peliolosuhteista, joissa lyöntivoimakkuutta piti sovittaa uuden ja liukkaan veran vaatimalle tasolle, joka tarkoitti siis sitä, että lyönnit piti suorittaa huomattavasti pienemmällä voimakkuudella. Jalolle tämä oli ensimmäinen Suomenmestaruus kyseisen pelimuodon (Nevskaja) parissa.

Kuva: Tatu Tainio

SNOOKER

Snookerin ensimmäisessä semifinaalissa vastakkain asettuivat Iiro Sirkiä (WCS) sekä Kimmo Saarinen (HBS). Tämän ottelun ratkaisu venyi aina viimeiseen erään saakka, Iiron napaten voiton erin 4-3. Pelaajahaastattelussaan Iiro kommentoi peliä toteamalla, että paljon pitää parantaa finaalia varten, jos meinaa yhtäkään erää saada nimiinsä finaaliottelussa.

Toisessa semifinaalissa toisensa kohtasivat Heikki Niva (EBK) sekä kansainväliselläkin tasolla mainetta niittänyt Robin Hull (ABTku). Tästä semifinaaliottelusta Robin otti 0-4 voiton, haalien paljon yleisöä areenan reunalle.

Finaalissa siispä Iiro sekä Robin. Iiron pelillinen parannus finaalivaiheeseen riitti tällä kertaa vain yhteen erään, Robinin voittaen Suomenmestaruuden eräluvuin 1-4, tehden myös 138 pisteen breikin. Kolmetoista Suomenmestaruutta voittanut Robin kommentoi peliään voiton jälkeisessä pelaajahaastattelussaan.

Kuva: Tatu Tainio

Ja siinähän niitä on, roppakaupalla tuoreita Suomenmestareita ja muita mitalisijoille yltäneitä.

Kuva: Tatu Tainio

Kuten pelaajien haastatteluista sai huomata, nuo omalla tavallaan poikkeukselliset SM-finaalien olosuhteet osaavat olla vanhoille konkareillekin haastavat, ja tuovat oman mausteensa kaikkiin päivän peleihin. Päivän aikana jaettiin myös kaksi liiton kultaista ansiomerkkiä – yksi Snooker-ammattilaiselle Robin Hullille sekä toinen kaisabiljardissa lähes kaiken saavuttaneelle Kari Kalliolle.

Onnistuneen finaalipäivän päätteeksi päästiin vielä nauttimaan Florian ’Venom’ Kohlerin taidokkaasta trickshot showsta, joka paketoi koko finaalitapahtuman vuodelta 2021.

Mielettömän iso kiitos kaikille niille, jotka mahdollistivat tämän ainutlaatuisen finaalitapahtuman – jälleen kerran.

Nyt on hyvä hengähtää hetki.

Vielä kerran onnea kaikille pelaajille. Rauhallista Joulua ja onnellista Uutta Vuotta 2022!