Hyvinkää voitti poolin seniorien joukkue SM kultaa

Hyvinkäällä ratkottiin Senioreiden Joukkue SM-mitalien kohtaloista kymmenen joukkueen voimin. Turnauksessa pelattiin perinteisesti kolmea eri lajia, 8-palloa, 9-palloa ja 14.1:stä eli Straight Poolia.

Voittaneiden puolelta kaaviosta mitalin syrjään tarttui kiinni vahvasti Vantaan Lunan joukkue Tuukka Johansson, Tomi Ahonen ja Jouni Nykänen voittamalla kovan Hyvinkääläistrion Ari Ratisen, Miikka Hirvosen ja Jiri Marsalon lukemin 2-1.

Toinen voittaneiden puolelta semifinaaleihin asti selvinnyt joukkue oli VSB eli Vaasan Senior Billiardsin miehet Johan Blomqvist, Timo Wolff ja Simo Korpela jotka menivät mitaleille vailla yhtään erätappiota.

Hävinneiden puolelta jatkoon toisella yrittämällä pääsi edellä mainittu Hyvinkään ykkösjoukkue päihittämällä Tampereen Galaxien 2-1. Miikka Hirvonen voitti Tom Lehtisen 9-pallossa 6-3, mutta Kauko Keskinen tasoitti ottelun voittamalla 8-pallossa Ari Ratisen 5-1. Ratkaisu haettiin Straight Poolissa ja Jiri Marsalo toi 50-20 voitolla Jarno Vuorelasta mitalin Hyvinkäälle.

Neljäs semifinalisti tuli Turusta kun Turun Galaxien joukkue Tommi Laine, Kari Johansson ja Jari Tamminen voittivat jännittävässä revanssissa EBK:n kolmikon Henri Kaksosen (4-5), Esa Kalelan (6-2) ja Juha Pekkarisen (50-46) voitoin 2-1.

Semifinaalissa Luna oli selkeästi vahvempi. Tomi Ahonen mylvi 8-2 voittoon GU Turun Kari Johanssonista 9-pallossa. Jouni Nykänen pelasi 75-53 voiton 14.1:ssä Jari Tammisesta mikä vei vantaalaiset finaaliin. Tuukka Johansson oli jo 6-2 johdossa 8-pallossa Tommi Lainetta, joten kolmikolla oli hyvä ote ennen finaalia.

Toisessa semifinaalissa 9-pallo kulki Miikka Hirvoselta mallikelpoisesti ja myös hän oli alle tunnissa nakutellut voittolukeat 8-3 Vaasan Timo Wolffista. Ari Ratinen varmisti 8-pallon 7-4 voitollaan Johan Blomqvistista Hyvinkäälle finaalipaikan, kun Simo Korpela oli johtanut Jiri Marsaloa 64-43 Straight Poolissa.

Finaalista tuli sitten Vantaan Lunan ja Hyvinkään ykkösjoukkueen uusintaottelu. Puolen tunnin kohtalla Lunalla oli vahvempi ote, kun Tuukka Johansson johti 8-pallossa 3-1 Ari Ratista ja Tomi Ahonen puolestaan 9-pallossa 5-2 johdossa Miikka Hirvosta. Jiri Marsalo oli sen sijaan 26-16 johdossa Jouni Nykästä pitäen hyvinkääläiset vielä mukana finaalissa.

Hirvonen ei pystynyt Ahosta pidättelemään vaan joutui taipumaan 8-2, jolla Ahonen vei Lunan 1-0 johtoon. Tässä vaiheessa Ratinen oli tasoittanut 8-pallon lukemiin 3-3 ja Nykänen oli puolestaan kirinyt 41-27 johtoon Marsalosta streitissä.

Marsalo sai oman paikkansa ja pääsi hajoittamaan pakkaa viimeisellä pallolla, mutta epäonnistui kulmapallon pussituksella jättäen Nykäselle hajoitetun pakan ja hyvän paikan kasvattaa johtoa ja viedä Luna jälleen askelta lähemmäksi mestaruutta.

8-pallossa Johansson voitti seitsemännen 8-palloerän ja siirtyi 4-3 johtoon. Straight Poolissa Marsalo sai uuden mahdollisuuden Nykäsen epäonnistuttua 48-27 ja 48-32 johtotilanteessa ja alkoi teki koko ajan pientä kavennusta Hyvinkäälle. Ratinen puolestaan tasoitti peliä 8-pallossa lukemiin 4-4.

Jännittävässä Straight Poolissa pelattiin tarkkaa seiftipeliä 48-36 Nykäsen johtaessa, kun samaan aikaan Ratinen vei Hyvinkään 5-4 johtoon 8-pallossa. Marsalo käänsi seiftitaistelut itselleen eduksi ja pääsi iskemään streitissä hyvää nousua siirtymällä 47-49 johtoon ja samalla Ratinen nosti Hyvinkään osakkeita menemällä erän päähän voitosta eli 6-4 johtoon 8-pallossa.

Ratinen pääsi yrittämään pelin poikkasua, mutta omalle viimeiselle pallolle päälle pääseminen tuotti vaikeuksia ja Johansson otti tämän seurauksena erän lopulta itselleen kaventaen pelin lukemiin 6-5. Straight Poolissa pisteet etenivät maltillisesti Marsalon johtaessa 58-50.

Nykäsen rohkea hyökkäys epäonnistui pahasti jättäen Marsalolle unelmapaikan putsata täysi lavetti tyhjäksi. Marsalo ei saanut kuitenkaan vietyä peliä loppuun asti vaan 66-50 tilanteessa Nykäselle jäi loistava tilaisuus ottaa vielä kerran peli haltuun.

Nykänen kavensi pelin 66-56, kun Marsalolle jäi pallo reikään ja loistava tilaisuus tehdä puuttuvat 9 palloa jotka lojuvat kentällä. Vaikeahko pitkä pallo upposi avauslyöntinä ja loputkin tarvittavat pallot Marsalo teki varmasti säkkiin voittaen streitin 75-56.

Ratkaisevaksi peliksi muodostui Tuukka Johanssonin ja Ari Ratisen välinen jännittävä 8-pallo ottelu joka oli vielä tässäkin vaiheessa 6-5 Ratisen hyväksi. Erittäin jännä 12. erä sisälsi paljon vaikeita pussitusyrityksiä ja monia clustereita ja muita purkulyöntejä. Ratinen sai pelattua Johanssonin todella vaikean maskiin ja tästä Ratinen sai käsipallosta paikan tyhjentää pöytä omista palloistaan joita oli enää kolme pöydällä. Ratinen pelasi nämä varmasti pussiin, mutta viimeinen ratkaiseva ja helpohko 8-pallo meni väärin ja Johansson sai vielä paikan tasoittaa ottelun.

Johanssonilla oli viisi palloa pöydällä joista kolme hiukan hankalammin. Näitä pussittaessa Johansson pussitti valitettavasti omansa ja Ratiselle voitto 7-5 ja Hyvinkäälle Senioreiden joukkuemestaruus lukemin 2-1.

Lopputulokset Seniori Joukkue SM Hyvinkää 23.11.2019:
Sija Nimi Seura Kunta
1. Auresto Toma HyvBK Riihimäki
Hirvonen Miikka HyvBK Hyvinkää
Makkonen Juha HyvBK Hyvinkää
Marsalo Jiri HyvBK Hyvinkää
Ratinen Ari HyvBK Hyvinkää
2. Ahonen Tomi Luna Vantaa
Johansson Tuukka Luna Lahti
Nykänen Jouni Luna Vantaa
3. Blomqvist Johan VSB Vaasa
Korpela Simo VSB Laihia
Wolff Timo VSB Vaasa
3. Johansson Kari GU Turku
Laine Tommi GU Turku
Tamminen Jari GU Naantali
5. Kaksonen Henri EBK Helsinki
Kalela Esa EBK Espoo
Pekkarinen Juha EBK Espoo
5. Keskinen Kauko GU Tampere
Lehtinen Tom GU Vesilahti
Vuorela Jarno GU Tampere
7. Lamminaho Jaakko HyvBK Nurmijärvi
Panula Tuuliina HyvBK Hyvinkää
Utriainen Jani HyvBK Mäntsälä
7. Mikkola Tommy JäKe Kerava
Mikkola Tony JäKe Järvenpää
Toivonen Markku JäKe Järvenpää
9. Aaltonen Janne HyvBK Hyvinkää
Nurmi Vesa HyvBK Hyvinkää
Palviainen Mika HyvBK Hyvinkää
9. Jylhä Mika Pelika Hyvinkää
Lehtelä Ari Pelika Nurmijärvi
Pulkkinen Sami Pelika Nurmijärvi

Kaavio

CUP-kaavio