POOL

Pool-biljardi on biljardin pelimuodoista varmasti tutuin. Erilaisia variaatioita peleistä on lukuisia, mutta lajin viralliset kilpailtavat pelimuodot ovat 8-pallo, straight pool sekä rotaatiopelit 9- ja 10-pallo.

Pool-biljardille ominaista on 15 numeroitua palloa, joista 7 on raidallisia ja 7 kokovärisiä sekä musta 8-pallo. Suomi on niittänyt lajissa kansainvälistä menestystä useilla Euroopan mestaruuksilla. Suomen historiassa kansainvälisesti menestynein on lajin Hall of Fameen vuonna 2014 valittu Mika Immonen.

Lajin kuvaus

Poolissa eniten kilpailtu pelimuoto on 9-pallo ja suuri osa maailman arvoturnauksista käydään juuri tässä pelimuodossa. 9-pallossa pelin idea on osua ensin pöydällä pieninumeroisimpaan palloon ja ysin laillisesti pussittanut on erän voittaja. 10-pallo on 9-pallosta jalostettu peli, jossa palloja on pelissä yksi enemmän ja lyönnit tulee 'maalata', eli kertoa mihin pussiin mitäkin palloa yrittää.

8-pallo on usein monille se ensimmäiseksi pelattu muoto. Pelissä toinen pelaajista pussittaa yksivärisiä palloja ja toinen raidallisia palloja. Kun pelaaja on pussittanut omat kohdepallonsa, hän pääsee yrittämään
8-pallon pussitusta. 8-pallon laillisesti pussittanut on erän voittaja.

Straight poolia, tai 14.1:stä, pidetään poolpelien äitinä ja lajin historia on todella pitkä. Peli pelataan ennalta sovittuun pistemäärään (esim. 50) ja jokainen laillisesti pussitettu pallo on pisteen arvoinen. Kun pöydällä
on jäljellä kiven lisäksi yksi pallo tehdään uusi pakka ilman kärkipalloa ja lyöntivuoro jatkuu.

Poolissa on kotimaan laajin sarjajärjestelmä, jossa pelataan mestaruussarjassa (Finnish Pool Tour), 1- ja 2 divisioona, haastajasarja, sekä naisten, juniorien ja seniorien valtakunnallisia sarjoja. Lisäksi poolissa pelataan kaikissa sarjoissa ja pelimuodoissa omat SM kilpailut, joita kertyy yhteensä yli 30 kauden ajalle.

Poolbiljardi on Suomen harrastetuin laji biljardisaleilla ja muissa pelipaikoissa. Liiton kilpailujen lisäksi Suomessa järjestetään lukuisia avoimia kilpailuja sekä eri kaupunkien omia kilpailusarjoja ja liigoja. Liitto
järjestää myös kehitysvammaisten biljardin SM kilpailut vuosittain. Poolissa on myös laajin kansainvälinen kilpailutoiminta ja suomalaispelaajat ovat saavuttaneet PM-, EM- ja MM- kilpailuissa useita mitaleita.

Poolbiljardissa on useita eri sääntökohtia ja tarkemmat säännöt virallisista kilpapeleistä löydät täältä: https://www.sbil.fi/pool/saannot

Video ym. lisäinfo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut sapien quam, euismod sit amet neque quis, egestas sagittis quam. In in consequat tellus.

Image

YHTEISTYÖSSÄ MUKANA

Suomen Biljardikauppa

biljardikauppa.fi

Suomen Biljardiliitto

sbil.fi

Biljardin kilpailunhallintajärjestelmä

biljardi.org

Kiinteistönvälitys Johacon Oy

johacon.fi
Image
Image
Image
Image