Jarno Ahola voitti karan Suomenmestaruuden 2022

Espoon Biljardikerhon klubilla pelattiin äitienpäivänaattona karabiljardin SM-kilpailut. Voittajaksi pelasi EBK:n Jarno Ahola joka voitti finaalissa seurakaverinsa Harri Sunin lukemin 30-15. Mestari taiteili finaalissa kisojen pisimmän sarjan, 6 karan sarjan ja parhaan keskiarvonsa 0,652. Myös semifinaalissa Ahola iski kuuden karan sarjan avulla voiton hallitsevasta mestarista Timo Hjortista lukemin 26-18. Toisessa semifinaalissa Harri Suni päihitti rankingkärki Sauli Solhagenin 29-17.

Kara SM-kilpailu 7.5.2022

1. Jarno Ahola EBK

2. Harri Suni EBK

3. Timo Hjort PVK

3. Sauli Solhagen HGB


Kärkikolmikko 2. Harri Suni, 1. Jarno Ahola ja 3. Timo Hjort (kuvasta puuttuu 3. Sauli Solhagen)

Karan SM-kilpailut keräsivät äitienpäivän aatoksi 15 karailijaa Espoon Biljardikerholle taistelemaan kolmen vallin karan SM-tittelistä vuosimallia 2022. Mukaan tuli vakiokävijöiden lisäksi muista lajeista tutuksi tullut Arseni Sevastanyov, sekä nuori lupaus Leevi Auresto Aureston biljardiperheestä. Kahden edellisen SM-tittelin haltija Timo Hjort oli tullut puolustamaan titteliä ja myös muut ”kestopalkintopallipelaajat” mm. RG-listaa pitkään hallinnut Sauli Solhagen, lajipäällikkö ja hallitseva SM-hopeamitalisti Paul Figueroa sekä Turun kestomenestyjä Toni Hannula olivat tulleet metsästämään sitä kirkkainta mitalia.

Arseni esitti varsin mallikasta peliä ekassa ottelussaan kokenutta Hannulaa vastaan mutta ei aivan pysynyt loppuun asti tahdissa mukana ja Hannulalle tästä voitto. Solhagen ja Figueroa kohtasivat jo ensimmäisellä kierroksella ja tästä Sauli selvisi voittajana toiseen otteluun. Kun Pauli kohtasi Jarno Aholan toisen kierroksen ottelussa ja tämäkin ottelu kääntyi Paulin kannalta tappioon, viime vuoden hopeamitalisti joutui tylysti katsomoon vielä reilun 0,5:n keskiarvolla.

Hallitseva mestari Hjort aloitti kisat vahvasti voittamalla ekan ottelun puhvelilauman toista kisaajaa Mauno Nuutista vastaan mallikkaalla 0,675 (alkukierrosten paras ka% jonka pelasi myös Koposen Markku ensimmäisessä pelissään). Toisessa ottelussa Hjort joutui taipumaan tasapeliin Arseni Sevastyanoville. Arsenille tämä yksi piste ei kuitenkaan riittänyt jatkopaikkaan. Myös Sauli taipui tasapeliin toisessa ottelussaan, mutta kolme pistettä riitti jatkopeleihin 8-cup vaiheeseen.

Aholan Jarno oli viimeinen jatkoon selvinnyt, kun toisessa pelissä tuli tappio molemmat alkuottelunsa voittaneelle Turun Yongyun Moonille. Jatkopaikan Ahola sai paremman keskiarvon turvin ja juuri ulos cupvaiheesta joutui jäämään nuori herra Auresto. Vain Koponen, Moon ja Pertti Muurainen selvittivät alkusarjan ilman tappioita.

8-cup vaiheessa kolme peliä oli melko tasapaksua vääntämistä joista jatkoon Ahola Jarno, Suni Harri ja Solhagen Sauli. Neljäs puolivälieräottelu oli sen sijaan tasokasta pelaamista jossa kohtasivat Toni Hannula ja Timo Hjort. Hallitseva mestari esitti vakuuttavia otteita ja pelasi ottelun tasan 1,000 keskiarvolla voittaen ottelun 30-20. Tämä jäi kisojen parhaaksi otteluksi ja tilastollisesti erikoista, että puolivälieristä jatkoon menivät kaikki alkusarjan sijat 5.-8. ja sijat 1.-4. jäivät ilman SM-mitalia.

 

Semifinaaleihin pelipareiksi muodostuivat Timo Hjort vs. Jarno Ahola sekä Sauli Solhagen vs. Harri Suni. Ensimmäinen Semifinaali alkoi tasaisesti kunnes Ahola pääsi hieman karkaamaan muutaman sarjan avulla vajaan kymmenen pisteen karkumatkalle. Loppua kohden Hjort kiri piikuhiljaa, mutta tämä ei aivan riittänyt ja Ahola kaunisteli tasoittavalla vuorolla vielä voittonumeroiksi 26-18 (40lv). Ahola näin finaaliin kahdeksan vuoden tauon jälkeen jolloin hän edellisen kerran pelasi Karan SM-finaalissa 2014.

Toisessa semifinaalissa Harri Suni aloitti varsin mallikkaasti ja meni pikaisesti jo 9-0 johtoon. Ja tästä eteenpäin peli etenikin Sunin johdossa koko pelin ajan loppuun asti, Solhagenin jäädessä kisojen heikoimpaan keskiarvoonsa. Sunille hieno voitto RG-kisoja mielin määrin hallinneesta Solhagenista lukemin 29-17 (40lv).

Finaaliin asettui vastakkain siis EBK:n kaksikko Harri Suni ja Jarno Ahola. Finaali pelattiin kisojen ainoana pelinä missä ei ole lyöntivuororajaa. Molemmista finalisteissa oli pitkä reilu 12-tuntinen päivä vienyt jo voimia mikä näkyi finaalin alun tuloksissa. Kymmenen pisteen tienoille kuljettiin finaalissa melko tasaisesti, kunnes Ahola sai tehtyä kolmella lyöntivuorolla sarjat 6, 3 ja 2 ja keräten hieman karkumatkaa. Tämä repäisy kestikin loppuun asti kun Sunin yritykset meni useasti hienonhienosti ohi tai liikkuvat pallot kontrasivat viime hetkellä epäsuotuisasti. Muutaman yrityksen ja hermoilun jälkeen Ahola sai tehtyä tarvittavat karat ja pelasi itsensä Suomenmestariksi vuosimallia 2022 lukemin 30-15 (46lv).


Jarno Ahola EBK, voitti karan Suomenmestaruuden myös vuonna 2014. Ahola on kuuluisa monipuolisista taidoistaan sillä hän on voittanut Suomenmestaruuksia myös Kaisassa ja Pyramidissa.