Johanna Vartiaiselle 10-pallon Suomenmestaruus

Naisten 10-pallon SM-kilpailu, Helsinki 27.-28.01.2024

Helsingin Metsälässä Biljardi 247:ssä pelattiin 27.-28.1 naisten 10-pallon Suomenmestaruudesta, jonne 30 naista saapui tavoittelemaan kirkkainta mitalia. Kilpailussa oli muutamia pelaajia veikattu voittajaksi, mutta aina se pallo ei pyörinyt suotuisasti, sen sai valitettavasti moni pelaaja kokea. Kilpailun pöydät olivat pelaajille entuudestaan tuntemattomammat Predatorin pöydät jotka vaativat pelaajilta teknistä osaamista, täten pelaajat saivat lähituntuman kansainvälisesti käytössä olevista pöydistä.

Todella jännien vaiheiden päätteeksi Lappeenrannan Johanna Vartiainen on voittanut naisten 10-pallon Suomenmestaruuden vaaliviikonloppuna Helsingin Metsälässä. Jännittävässä trillerifinaalissa Vartiaisen finaalivastustaja Tuuliina Panula nousi jo erän päähän (4-5) mestaruudesta, mutta lappeenrantalainen nousi vielä voittoon 6-5.

Johanna Vartiainen otti nyt toisen 10-pallon SM-kullan ja 19:sta SM-mitalinsa. Finaalivastustaja Tuuliina Panula johti ottelua jo 3 – 0, mutta sitten Vartiainen pääsi peliin mukaan. Voiton myötä Johanna Vartiainen siirtyi Suomen rankingin ykköspelaajaksi.

Suurimpina yllätyksinä voidaan pitää Emmi Oravaisen ja Tuuli Virtasen voittoa 2. sijoitetusta Miia Virtasesta, joka tiesi sitä että Miia tippui suoraan kahdella häviöllä kilpailusta pois. Jenna Jokisen paluu kilpailuihin tuotti myös pienimuotoisen yllätyksen. Jenna voitti 6-3 kolmanneksi sijoitetun Riikka Väyrysen pääsystä voittajien puolelta 8-cup peleihin, joten Väyrynen joutui pelaamaan yhden pelin häviäjien puolelta päästäkseen cup peleihin. Julia Kososen voitto 5-3 neljänneksi sijoitetusta Tuija Sonisesta oli myös pieni yllätys, toki Julia on kehittynyt pelaajana, joten voitto kärkipelaajista oli jossain vaiheessa odotettavissa.

8-cupin ensimmäisellä kierroksella kohtasivat Suomen kärkipelaajat Riikka Väyrynen ja Laura Saarinen. Riikka oli vaiherikkaan ja osin molempien haparoivan pelin jälkeen etevämpi voittaen pelin 6-4. Johanna Vartiaisen ja Sari Laitisen peli oli tasaista vääntöä aina 5-5 tilanteeseen, jossa Laitinen laittoi viimeisten pallojen kohdalla kiven pussiin joten voitto kääntyi Vartiaiselle.

Seurakavereiden Jenna Jokisen ja Tuuliina Panulan peli oli myös tasaista vääntöä läpi koko ottelun minkä Panula lopulta voitti. Tuuli Virtasen ja Emmi Ahtiaisen pelissä Virtanen ei päässyt oikein samanlaiseen peli fiilikseen kuin lauantaina, koska sanomansa mukaan jännitti usean kameran läsnäoloa, ja voitto menikin Ahtiaiselle.

Semifinaalit olivat myös tiukat sillä kumpikin pronssimitalisti, Kuopion Emmi Ahtiainen ja Vantaan Riikka Väyrynen taipuivat vasta lukemin 4-6.

Voittaja Johanna Vartiainen pelasi kilpailun häviämättä peliäkään. Hopealle pelannut Tuuliina Panula sai revanssin mahdollisuuden hävittyään aikaisemmin Johannalle pelin pääsystä 8-cup peleihin. Finaalista saatiinkin trilleri. Tuuliina johti jo peliä 3-0 kun Johanna tuli 3-3 tilanteeseen, jonka jälkeen edettiin aina ratkaisuerään asti. Tuuliina laittoi hyvin pienestä kulmasta kiven pussiin josta Johannalle käsipallo ja vain 3 palloa pöydällä. Siitä 10-pallon Suomenmestaruus menikin sitten Vartiaiselle lukemin 6-5.

Mestaruus ei tullut Vartiaiselle helpolla ja haastavat pöydät lisäsivät vaikeuskerrointa.

-Supervaikeat olosuhteet siinä mielessä, että on liukas pöytä ja kireät pussit. Hankala pelata, mutta kun malttaa ottaa tarkasti ja keskittyä mahdollisimman hyvin omiin ongelma-alueisiinsa tekniikassa, niin sitten meni yleensä ne pallot paremmin pussiin.

Vartiainen oli jo finaalissa 0 – 3 tappiolla, mutta voitti taistelutahtonsa turvin.

-Mie uskottelin itselleni, että täytyy vaan pelata paremmin. Olin oikeastaan syöttänyt ne parit ensimmäiset erät. Kävi vähän köpelösti, kuitenkin pääsin lyömään niitä ratkaisupalloja, mitkä meni sitten ohi tai meni kivi. Ei auttanut kun grindailla sieltä.

Vartiaiselle upeasti siis 10-pallon Suomenmestaruus ja Panulalle myös hienosti hopeaa.

Tuuliina Panula


 

Riikka Väyrynen SM-pronssia 2024 10-pallo

Emmi Ahtiainen SM-pronssia 10-pallo 2024


Uutta itse pelitapahtumassa oli livelähetykset kaikista kymmenestä pöydästä koko viikonlopun ajan, sekä monikamera kuvaukset selostuksineen semi- ja finaalipeleissä. Kiitos selostajalle Ilkka Kankaalle, sekä vierailijoille Tomi Ahoselle, Marko Muukalle ja toki unohtamatta kuvaaja Olli Kupiaista (BilliardTube).

tekstit: Tuija Tiihonen

 

Naisten 10-pallo SM 27.-28.1.2024 TOP16:

1. Vartiainen Johanna Iso8 Lappeenranta
2. Panula Tuuliina HyvBK Hyvinkää
3. Ahtiainen Emmi BCK Kuopio
3. Väyrynen Riikka MPT Vantaa
5. Jokinen Jenna HyvBK Riihimäki
5. Laitinen Sari MPT Vantaa
5. Saarinen Laura HyvBK Hyvinkää
5. Virtanen Tuuli MPT Helsinki
9. Kosonen Julia HyvBK Hyvinkää
9. Oravainen Emmi BDB Jyväskylä
9. Ström Janika CCA Pornainen
9. Väätäinen Minna GU Valkeakoski

Helsingin Metsälä toimi Naisten 10 SM:n päänäyttämönä uutena pelipaikkana SBIL:n kilpailuissa.  Myös striimit kymmeneltä pelipöydältä ja selostukset mitalipeleistä olivat huippuluokkaa mistä järjestävä seura sai paljon kiitosta. (kuva: Tuuli Virtanen)

(created by: Tatu Tainio)