Kim Laaksonen Straight Poolin Euroopanmestariksi

Turkulainen Kim Laaksonen ja hänen myötä koko Suomen biljardi sai ”kotikisoihin” Tampereella pelattaviin EM-kilpailuihin unelmastartin, kun Laaksonen pussitti pitkän päivärupeamansa päätteeksi itsensä 14.1 eli tutummin Straight Poolin Euroopanmestariksi.

Kim Laaksonen oli jo torstaina erinomaisella pelipäällä ja voitti kaikki kolme alkukierrosten otteluaan. Perjantaina 32:n cupissa Laaksonen voitti Puolan Konrad Juszczyszyn pistein 100 – 43. Cupin toisella kierroksella taipui Hollannin Jan Van Lierop pistein 100 – 54. Puolivälierissä 9-pallon kaksinkertainen Euroopan mestari, Espanjan Francisco Diaz-Pizarro sai puolestaan tuntea turkulaisen paremmuuden pistein 125 – 65. Semifinaalissa voitto Portugalin Joao Grilosta pistein 125 – 94.

Finaalissa Hollannin Yannick Pongers (nuorten 8- ja 9-pallon Euroopanmestari 2022) sai loistavan lähdön nakutettuaan heti ensi yrittämällä 91 pisteen sarjan. Laaksonen nousi epäonnistuneen alun jälkeen kuitenkin peliin hyvin mukaan 79 pisteen sarjalla. Bonnersin johtaessa ottelua 108-85 Laaksoselle avautui uusi paikka eikä tästä turkulainen enää luovuttanut kuskin paikkaa vaan teki voittoon tarvittavat 40 pistettä ja uran ensimmäiseen Euroopanmestaruuteen.


Sekä miesten että naisten Straight Pool finalistit (vasemmalta): 1. Kim Laaksonen Suomi, 2. Yannick Pongers Hollanti, 2. Eylul Kibaroglu Turkki, 1. Tina Vogelmann Saksa

Kim Laaksonen (kuva: EPBF) ei hävinnyt turnauksessa otteluakaan, vaikka oli monessa ottelussa tukalassa tilanteessa. Suomi ei ole päässyt pitkään aikaan nauttimaan Straight Poolin Euroopanmestaruudesta yleisessä sarjassa sitten Mika Immosen viime vuosituhannen lopun voiton jälkeen.

Kim Laaksosen mietteitä finaalin jälkeen
-Ei pysty kuvailemaan miltä tuntuu. Varsinkin sen jälkeen, kun ei niin kuin uskonut tosta finaalista, kun alku lähti sillä tavalla. Se kaveri oli vartissa 91 – 0 mua johdossa, niin ajattelin siellä penkissä, että nyt kävi näin, että ei ole mitään jakoa. Olin jo kuopannut ajatuksen, että voisin voittaa. Jollain ihmeellä sain noustua sieltä. En tiedä, ihan käsittämätön fiilis.
-Sain skarpattua ja muutenkin kun sain ne pari mestaa, kun se antoi aika helpoistakin paikoista. Pääsin sinne viiteen kuuteenkymmeneen, jonnekin sinne tuntumaan, niin silloin ollaan jo niin sanotusti ampumaetäisyydellä. Huomasin kaveristakin, että ei vedä enää niin rennosti, niin sain siitäkin sellaista, että en luovuta tätä nyt. Koska jos saan mestan niin pystyn tekemään sen about seitkyt kuuskyt ja tekemään pelin poikki.
-Aika harvoin ollaan tuolla finaalipöydällä, niin pakko se on kaivaa se voitontahto jostain.

 

Suomalaisten sijoitukset Straight Pool EM-kilpailut 1.-2.6.2023:

Miehet:
Euroopanmestari Kim Laaksonen
9.-16. Casper Matikainen
17.-32. Mika Immonen
17.-32. Jere Virtaranta
33.-48. Aki Heiskanen
33.-48. Jani Siekkinen
49.-64. Aatu Suoraniemi

Naiset:
9.-16. Laura Saarinen
17.-24. Miia Virtanen
17.-24. Riikka Väyrynen
33.-40. Johanna Vartiainen
33.-40. Tuija Soininen

Kilpailut jatkuvat huomenna lauantaina 10-pallolla ja miesten sekä naisten lisäksi turnauksen aloittavat myös pyörätuolipelaajat.

Miesten sarja 10-pallo lauantaina 3.6. klo 10:00
Naisten sarja 10-pallo lauantaina 3.6. klo 12:00
Pyörätuolipelaajat 10-pallo lauantaina 3.6. klo 14:00

 

Kauan ei saa Laaksonen juhlia voittoa, sillä jo heti lauantai aamuna käynnistyy seuraava laji, 10-pallo.

-En edes yritä latautua aamupeliin mitenkään. Huilaan, tulen peliin ja katsotaan kuinka käy. Siitä koitetaan sitten lähteä rakentamaan taas.
Poolbiljardin lajipäällikkö Marko Muukka on todella iloinen ja ylpeä Laaksosen Euroopan mestaruudesta.
-Vaikka meille on tullut runsaasti menestystä vuosien varrella, niin Laaksonen on vasta toinen pelaajamme, joka on pystynyt voittamaan miehissä Straight Poolin mestaruuden. Edellistä kultaa tässä lajissa saa hakea 25 vuoden takaa, jolloin Mika Immonen voitti mestaruuden. Täydellinen aloitus tälle Tampereen turnaukselle.

Lisätiedot:

Tommi Lamminaho, turnauksen johtaja / pääkoordinaattori (040 829 5494), tommi.lamminaho@gmail.com
Marko Muukka, lajipäällikkö (050 343 3309), marko.muukka@sbil.fi