Maailmanmestarit ottivat yhteen Kokkolan avoimien finaalissa

Kokkolan Avoimet järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisista olosuhteista johtuen Oulussa TBO:n tiloissa. 56 pelaajaa aloittivat vuoden harmaimpana päivänä kauden kahdeksannen RG-kilpailun. Heistä kuitenkin vain noin tusinan verran pelaajia selvitti tiensä sunnuntain finaalipäivään.

Kattaus oli laadukas sillä mukana oli toinen toistaan enemmän RG-voittoja urallaan napsineita pelaajia, oli useita Suomenmestareita, moninkertaisia Suomenmestareita ja maailmanmestareitakin.

Kun kisojen kuudes kierros alkoi, mukana oli enää kymmenen pelaajaa ja heistä neljä jatkoi vielä puhtaalla pelillä senkin jälkeen. Yksi heistä oli hiljattain Pyramidin Pohjola Openin voittanut kotiseura TBO:n Tero Räisänen joka pudotti kovahkon Jari Paloman 60-32. Toinen oli kisaisännän viittaa periaatteessa kantanut Kokkolan Tero Kiviaho joka pudotti toisen kokeneen karpaasin Kari Tunturin 60-26. SM-maratontaulukon ykkönen Arto Tuhkanen puolestaan putosi kisojen parhaalle Rovaniemen edustajalle Mika Gröhnille 54-60.

Historian ensimmäinen kaisan maailmanmestari Jyväskylän Marko Rautiainen ilahdutti myös läsnäolollaan ja jatkoi puhtaalla pelillä – aina kisojen finaaliin asti. Hän antoi piikin mm. vuoden 2016 maailmanmestarille EBK:n Mika Starkille 60-21. Rautiaisen finaalipaikka varmistui, kun hän pudotti Tero Kiviahon 60-41. Kiviaholle kotikisastaan neljäs sija. Kolmas sija meni TBO:n Tero Räisäselle joka sai piikin juuri Rautiaiselta ja putosi Mika Starkille semifinaalissa 60-35.

Finaalissa pelasi vastakkain siis kaksi maailmanmestaria joista jyväskyläläinen oli puhtaalla pelillä Ouluun takaisin muuttanutta Mika Starkia vastaan. Niin kuin ennen vanhaan, tämän kaksikon (varsinkaan vastakkaiset) pelit eivät yleensä kestä kovin kauan. Stark olikin heti alusta tehokkaalla päällä sillä vajaassa kymmenessä minuutissa hän oli voittanut Rautiaisen 60-18 tehden otteluun myös 29 pisteen sarjan.

Toinen finaali oli hiukan rauhallisempi, joskin alkoi Starkin kannalta jälleen vahvasti, kun tämä teki melko alkuvaiheessa heti 27 pisteen sarjan ja johti ottelua jo 35-0. Rautiainen taisteli kuitenkin vastaan ja kun Starkilla alkoi parttipallo olemaan lähellä, pussitukset eivät enää pudonneet yhtä helposti kuin aikaisemmin. Stark hukkasi muutaman hyvän paikan ratkaista ottelu, mutta Rautiainen ei pystynyt nousemaan peliin mukaan. Mika Stark voitti näin myös toisen finaalin selkein numeron 60-16 ja Kokkolan Avoimien mestariksi!

Kisoissa iskettiin kolmesti yli 40 pisteen sarja joista pisimmästä 47 pisteen sarjasta vastasi tietenkin Rovaniemen kaisakuningas itse eli Kari Kallio. Isäntäkaupungin Auvo Liimatta naputti 44 pistettä ja kisojen pronssimitalisti Tero Räisänenkin tehtaili 42 pisteen sarjan.