Pooljuniorit saavuttivat yhden EM-mitalin Hollannin kisoista

Poolbiljardin Junioreiden EM-kilpailut Hollannin Veldhovenissa päättyivät suomalaisittain yhden saavutetun mitalin saldoon. Alunperin asetettu kolmen mitalin tavoite oli vielä viimeisenä päivänä saavutettavissa ysipallon puolivälierissä pelanneiden Arseni Sevastyanovin ja Jere Virtarannan avulla mutta niukat 7-5 ja 8-6 -tappiot tarkoittivat jälleen yksi viidensiä sijoja.

Mitali oli varmistettu kuitenkin U19 joukkuekisassa ja semifinaalissa vastaan asettui kahdella koulupojalla vanhempien sarjaan lähtenyt Kroatia. 10- ja 9-pallopelit lähtivät alusta suomalaisittain hyvissä merkeissä Aatu Suoraniemen ottaessa mukavantuntuisen 4-1 -johdon ja Micke Strömin siirtyessä 2-0 tilanteeseen. Kasipallo alkoi valumaan hieman yllättäenkin Jere Virtarannan sormista vastustajansa Ivan Galicin rangaistessa jokaisesta mahdollisesta paikasta.

Tässä tilanteessa Micken vastustaja Mario Gulic ryhdistäytyi eikä yllättäen päästänyt Strömmiä näkemään avointa palloa seuraavan kerran kuin tilanteessa 2-6 jolloin keravalaisen tiukin ote peliin oli jo ehtinyt kadota ja ottelu päättyi luvuin 7-2 Kroatialle. Tällä välin Aatu teki selvää jälkeä ysipallosta ja oltiin ratkaisevan kasipallo-ottelun varassa. Jere oli kuitenkin jo jäänyt 6-1 tappiolle, mutta sisulla taisteli vielä kolme erää kunnes Galicin veljeksistä vanhempi pääsi kuittaamaan ottelun itselleen luvuin 7-4.

Kokonaissaavutuksena kisoista jäi käteen siis yksi joukkuepronssi sekä kaikenkaikkiaan viisi viidettä sijaa, joista ainakin kolmessa oltiin hyvinkin taistelemassa voitosta ja etenkin Aatu Suoraniemen tappio 100-96 jäi mieliin todella läheltä piti -otteluna. Tulipa joukkueenjohtajalle mieleen muuan Mika Lehtimäen puolivälierä miesten EM-kisoista Tampereelta vuodelta 2002. Menestys on siis pienistä marginaaleista kiinni mutta levollisin mielin voin sanoa että Suomen biljardissa on tulevaisuutta. Ensi vuonna kolme näistä pojista taistelee paikoista EM-kotikisojen U23 -sarjaan kun muu joukko jatkaa vielä vuosiaan junioritasolla.

Kaikki tulokset EM-kilpailuista joissa seniorit aloittavat oman rupeamansa tiistaina 6.8.2019:
https://europeanpoolchampionships.eu/

Tommi Lamminaho
Pool lajipäällikkö ja EM-nuorien joukkueenjohtaja