Pyry Salamalle ensimmäinen divarivoitto snookerissa

Kera Snookerin salilla Espoossa 15.-16.10.2022 pelattu Divisioonan kauden avauskilpailu huipentui kahden nuoren finaaliin, joka oli kummallekin ensimmäinen laatuaan. Viime talvena kahdesti välieriin asti yltänyt 16-vuotias Pyry Salama osoittautui kaksikosta paremmaksi, mutta kuusi vuotta vanhempi Matti Rajainmäki iloitsi yhtä paljon hopeasta, sillä tamperelaisopiskelijan tie oli aiemmin katkennut viimeistään puolivälierissä.
Vantaalla asuva ja Vaskivuoren lukiossa ykkösluokkaa käyvä Pyry Salama harjoittelee Helsingin Malmilla sijaitsevalla Cabin Street Snookerin salilla 3-6 kertaa viikossa muutaman tunnin kerrallaan. Hän on ollut viime vuosina maamme ahkerimpia kilpailijoita ja käväisi elokuussa myös junioreiden MM-kilpailussa Romaniassa, missä voitti sekä 16- että 18-vuotiaiden sarjassa lähes puolet otteluistaan.
”Pelini on parantunut aika paljon, mutta paljon on vielä parannettavaakin ja paljon saisi tehdä vielä töitä, että pärjäisi korkeimmalla tasolla”, Pyry Salama arvioi itsekriittisesti. Turnauksessa vaikein peli oli Pyryn mukaan lauantain ainokainen, jossa hän kohtasi välierässä uudestaan vastaan tulleen Petri Aholan. Lappeenrantalainen Ahola oli kolmannella sijallaan kisan suurin yllättäjä, sillä aiempaa menestystä ei juurikaan ollut. Työkiireet ovat haitanneet miehen kilpailemista, mutta tänä syksynä vuorot osuvat sopivasti ja hänet nähdään myös tulevissa divareissa.
Ville Haukimäki kukisti isoimmilla ranking-pisteillä mukaan lähteneen Jason Sormusen puolivälierässä, mutta Matti Rajainmäki hallitsi semifinaalia alusta loppuun ja Kera Snookerin 19-vuotias lupaus sai tyytyä pronssiin. Viime maaliskuussa hän hävisi ensimmäisessä turnauksessaan ainoastaan loppuottelun Niko Järvelle. Hän oli tuolloin ainoa edustaja kotiseurasta, mutta tällä kertaa mukaan uskaltautui peräti yhdeksän Kera Snookerin pelaajaa. Heistä seitsemän jatkoi vielä toisena päivänä ja Haukimäen lisäksi Alwish Dangol (kotikisoissa epävirallisemmin Maharjan) kahdeksan parhaan joukkoon.
Mukana oli myös kolme muuta pelaajaa, joilla on vahva side Kera Snookeriin, vaikkei se ole heidän kotiseuransa. Salilla työskentelevä Anssi Välimäki (CSS) teki kisojen selvästi parhaan breikin 62 pistettä ottelussa Cabinin puheenjohtajaa Pentti Pällijeffiä vastaan. Uran ensimmäisen tilastobreikin tuoma euforia johti siihen, että Pällijeff jatkoi neljännesvälieriin.
Kilpailuun ilmoittautui kaiken kaikkiaan 45 osallistujaa. Kerassa ei voi pelata yömyöhään, joten sunnuntaina siirryttiin jo cup-vaiheeseen, kun mukana oli vielä 32 pelaajaa. Lauantain ohjelmassa oli kolme siinä mielessä merkityksetöntä ottelua, että niistä myös häviäjä jatkoi suoraan toisen päivän cup-peleihin. Näissä mukana olleille rankingin kärkipään miehille matsi oli siten kaikissa tapauksissa ainoa avauspäivälle.
On koko lajin etu, että kilpailuihin tulee mahdollisimman paljon pelaajia. Jotta formaatti saadaan kaikille mielekkääksi, sen kehittämistä pelipaikan koon ja aikataulun mukaisiin raameihin täytyy pohtia jatkuvasti. Yksi selkeä askel olisi otteluiden keston rajoittaminen. Se mahdollistaisi välittömästi paremman ennakoinnin, ja keinoja siihen on kyllä olemassa. Kerassa pelatuista 71 BO3-ottelusta kymmenen kesti yli 2,5 tuntia.
Kilpailuraportti
Tero Sipakko