Suomelle poolin EM-kultaa miesten joukkuekilpailusta

Poolbiljardin Euroopan mestaruuskilpailut 2.-12.3.2022 Laško, Slovenia.

Finaali pe.11.3.2022: Suomi – Puola 2-0 

Suomen joukkue (Petri Makkonen, Casper Matikainen, Jani Uski, Jani Siekkinen) eteni tappioitta finaaliin asti. Ensimmäisessä ottelussa kaatui Bosnia-Hertsegovina 2-1. Toisessa ottelussa voitto Tanskan joukkueesta samoin pistein 2-1. Kolmannessa ottelussa Suomi oli Norjaa puhtaasti parempi 2-0. Puolivälierissä eli pääsystä mitaleille napsahti voitto Tšekistä pistein 2-1 ja semifinaalissa Espanja jäi jalkoihin suoraan lukemin 2-0.

Finaali olikin sitten äärimmäisen tiukka ja jännittävä 2-0 lukemista huolimatta. 9-pallossa Casper Matikaisen kone hieman yskähteli puolivälierissä, mutta semifinaalissa ja finaalissa Matikainen taito ja hermot olivat rautaa. Matikainen avasi finaalissa Suomen pistetilin selkeällä 9-4 voitolla Daniel Maciolista.  10-pallossa nähtiinkin sitten todellinen trilleri, kun Suomen ykköspelaaja Petri Makkonen kohtasi Sebastian Batkowskin. Makkonen oli ottelua jo 3-5 ja 4-6 tappiolla. Makkonen nousi kuitenkin tasoihin ja lopulta 8-7 voittoon. 8-pallossa Jani Uskin ja Wojciech Szewczykin ottelua ei tarvinnut pelata loppuun asti, koska Suomi saavutti ensimmäisenä voittoon tarvittavat kaksi pistettä. Uski johti otteluaan tuossa kohtaa erin 6-5.

Näin Suomen joukkue pääsi nostamaan Euroopan mestaruuspokaalin ensimmäistä kertaa suomalaisen poolbiljardin historiassa. Suomen joukkue on saavuttanut hopeaa vuosina 1998, 2002, 2013 ja 2017.

Petri Makkoselle voittavan viimeisen pallon pussittaminen tuntui mahtavalta.
– Pelasin hyvin ja kaikki pelasimme hyvin. Tässä on tulos. Kun näkee joukkuekavereiden voittavan niin se antaa myös itselle energiaa ja näin on myös helpompi pelata hyvin omassa pelissä.

Casper Matikainen huokui tyytyväisyyttä finaalin jälkeen.
– Tuntuu upealta! Meillä oli upea tiimi ja luotimme toisiimme. Pelasin finaalin todella hyvin ja koko joukkue pelasi turnauksessa hyvin.

Poolbiljardin lajipäällikkö Marko Muukka tiesi, että tällä joukkueella mestaruus oli mahdollinen.
– Kyllähän meillä oli käytännössä melkoinen Dream Team nyt mukana. Kaikilla finaalissa pelanneilla on huima kokemus ja kyky ratkaista kovia pelejä. Erityisen kovan suorituksesta tekee se, että pelaajamme eivät ole saaneet koronatilanteen ja matkustushaasteiden vuoksi kovin paljoa kovia kansainvälisiä pelejä alle, toisin kun monet muut Euroopan huippupelaajat. Itse nostan tämän saavutuksen poolbiljardissa erittäin korkealle, yhdessä Mika Immosen maailman mestaruuksien, sekä Immosen ja Makkosen takavuosien poolbiljardin nelinpelin MM-voiton rinnalle.

Voittajajoukkueesta Petri Makkonen ja Casper Matikainen osallistuvat yhdessä Mika Immosen kanssa 9-pallon MM-kilpailuihin jotka pelataan Englannissa 6.-10.4.2022.

https://www.epbf.com/tournaments/european-championships/

Kuvassa vasemmalta oikealle: Jani Siekkinen, Casper Matikainen, Jani Uski, Petri Makkonen
Kuva: EPBF (The European Pocket Billiard Federation)


Kuva: EPBF