Tammer shootout 7.4.-8.4.2023

Miten tapahtuma on saanut alkunsa?

Tampereella hotelli Rosendahlilla pidettiin kautta aikain toinen Tammer Shootout pääsiäisenä 7.4.-8.4.2023. Tapahtuman alku juontaa juurensa vuoteen 2016, jolloin Robin Hull voitti ammattilaisten Snooker Shootoutin ennen kuin se vielä oli ranking-turnaus. Voiton jälkeen Tommi Eskola lausui ääneen, että Suomessa pitäisi ehdottomasti järjestää myös samaan formaattiin perustuva turnaus. Idea jäi muhimaan mieleen.

Samoihin aikoihin vuonna 2016 Suomi-snookerin kilpailut olivat keskittyneet kolmeen kaupunkiin: Turkuun, Helsinkiin ja Ouluun. Turnauksen vetämiseen tarvittiin isoja saleja, joissa oli riittävästi pöytiä. Tampereelle haluttiin turnaus, mutta sopivaa paikkaa ei ollut. Oli kyllä snookerpöytiä, mutta yhdessäkään paikassa ei riittävästi, jotta turnaus olisi saatu vietyä läpi inhimillisessä ajassa viikonlopun aikana.

Pirkanmaalla pelattiin koko kauden kestävää snookerliigaa, jonka järjestäjänä hääräili Mikko Savolainen. Hän ehdotti, että kokeilisimme pelata shootout-turnauksen omalla salillamme Nokialla. Meillä oli silloin vain yksi pöytä mutta peliformaatti sopii loistavasti siihen. Väkeä pystyi pyytämään paikalle enemmän kuin kolme-neljä kerrallaan, eikä oman pelin odottelu tuntunut mahdottomalta, kun yksi erä kesti vain 10 minuuttia. Pelimuoto nousi klubillamme nopeasti suosioon sen nopeuden ja sosiaalisen luonteen vuoksi. Shootout-yleisön kun ei oleteta pysyvän hiljaa vaan kaikenlainen kannustaminen ja huutaminen kuuluu peliin. Toisaalta myös pilke silmäkulmassa tapahtuva psyykkaaminen tai sanallinen härnääminen tuo rennompaa tunnelmaa tavalliseen snookerturnaukseen verrattuna.

Kului vuosia ja kokoonnuttiin säännöllisesti pelaamaan shootoutia ja nauttimaan porukalla snookerista. Mikko Savolainen koodasi järjestämistä helpottavan ohjelman, joka laski aikaa ja tehtyjä pisteitä. Shootoutissa toimitsijan rooli kasvaa tuomarin kanssa yhdenvertaiseksi, kun joka lyönnistä on otettava aikaa. Se vaatii myös tarkkuutta, koska virhepainallukset sotkevat pisteet ja samalla aika juoksee säälimättä eteen päin. Ohjelmaa hiottiin ja tuotiin mukaan ominaisuuksia, kuten videostriimaus, pistetaulu yleisölle ja tulospalvelu. Tommi Eskolan alkuidea isommasta shootout-tapahtumasta alkoi kutkutella toden teolla.

Homma pyörähtää liikkeelle

Lopulta vuonna 2020 löytyi isommalle tapahtumalle paikka, joka oli kuin luotu biljardin seuraamista ajatellen. Hotelli Rosendahlin tiloista entinen yökerho Joselin’s on vuokrattavissa yksityistilaisuuksia varten. Tanssilattialle koottu snookerpöytä näkyisi lähes joka puolelta yökerhoa. Pyynikin kallioihin louhitut seinät luovat arvokkuutta tilaan. Ja baaritiski takaisi katsojien viihtyvyyden, vaikka pelaajat eivät olisikaan yhtä hyviä kuin telkkarissa on totuttu. Ainoa asia, mikä meitä arvelutti, oli vuokra ja takuumyynti, jotka edellyttivät tapahtumaan myös kävijöitä. Pelimaksua pelaajille ei sopinut nostaa kovin korkeaksi, sillä lohkopeleistä huolimatta peliaikaa rahaan nähden tulisi melko vähän – jos siis ajattelee sitä kautta, mitä vastinetta osallistumismaksulleen saa. Palkintorahojakin olisi kiva jäädä, mikä houkuttelee pelaajia pelaamaan.

Ryhdyttiin hankkimaan sponsoreita ja yhteistyökumppaneita, joita saatiinkin runsaasti. Jussi Tyrkkö innostui asiasta niin paljon, että lupasi meille snookerpöydän lainaan tapahtumaa varten. Aloimme markkinoida tapahtumaa somessa. Talvella 2021 kaikki turnaukseen liittyvä alkoi olla jo suunniteltu, pelaajia oli ilmoittautunut yli 80 ja tapahtuma oltaisiin voitu pitää. Mutta sitten iski pandemian uusi aalto ja jouduimme painamaan jarrua.

Hiljaiseloa kesti reilu puoli vuotta ja sitten yritettiin uudestaan entistä isommalla vaihteella. Taom lähti mukaan sponsoroimaan tapahtumaa tuotepaketilla ja lupasi joka pelaajalle liidun. Jo pelkästään se toi pelaajien osallistumismaksulle vastinetta. Jussi Tyrkön biljardikauppa korotti myös panoksia ja lupasi mukaan Head Hunt -pelaajiksi itse mestari Robin Hullin ja Heikki Nivan. Heidän tiputtamisesta turnauksesta saisi lahjakortin.

Ensimmäinen koskaan järjestetty Tammer Shootout pelattiin lopulta 2022 pääsiäisenä. Järjestäjiä jännitti alkuun saadaanko takuumyynti katettua, mutta pelko osoittautui turhaksi, sillä takuumyynnin raja meni rikki jo ensimmäisenä päivänä. Pelipaikalla pystyi aistimaan sen, että paljon oli tehty oikein. Katsomossa nautittiin snookerista ja kiitoksia sateli joka puolelta. Olimme varmoja, että seuraavana vuonna järjestäminen olisi paljon rennompaa. Ensimmäisen turnauksen voittajaksi lähes leikitellen selvisi Robin Hull. Mutta onko pro-tasoisen pelaajan selviytyminen voittajaksi shootoutissa aina itsestäänselvyys?

Vuosi 2023

Tämänvuotinen Tammer Shootout alkoi siis paljon rennommissa merkeissä, koska kokemuksesta tiesimme, että tapahtumasta pidetään. Sen verran olimme myös viisastuneet edellisvuodesta, että tilaan oli tuotu taustamusiikkia yleisön pyynnöstä. Viime vuonna ensimmäinen päivä mentiin ilman musiikkia, koska pelkäsimme Youtuben blokkaavan livestriimin, jos siellä soi tekijänoikeuksien alaista musiikkia. Todellisuudessa video menee blokkiin vasta vuorokautta myöhemmin, eli sillä ei ole vaikutusta livetilanteessa. Näin teimme valistuneen kompromissin ja soitimme tapahtumassa mitä halusimme. Se osoittautui viihtyvyyden kannalta hyväksi valinnaksi.

Pelit alkoivat heti toivotulla actionilla, kun Roni Heikkilä nousi ensimmäisessä matsissaan Jari-Pekka Arvoa vastaan takaa voittoon viimeisillä hetkillä. Pitkä punainen sivuvallia pitkin takakulmaan ja sinisen pussitus 10 sekuntia ennen erän päättymistä. Ensimmäinen ns. listabreikki nähtiin Mika Hummelinin toimesta hetken kuluttua. Mittaa breikille tuli 33 pistettä, mikä saattaa kuulostaa pieneltä perinteisen snookerin näkökulmasta. Mutta shootoutissa, kun lyöntiaikaa on vähän ja keskittymisen herpaantuminen herkässä, tätä voi pitää jo hyvänä suorituksena. Sillä saa vahvan kiinnityksen erävoittoon.

Robin Hull voitti oman ensimmäisen ottelunsa Veli-Matti Viitalaa vastaan selvin numeroin tehden nelikymppisen sarjan. Ja sama jatkui toisessa matsissa, jossa edellisvuoden breikkiennätys oli kuin paperia Hullille ja saatiin todistaa uusi ennätys 84 pistettä. Iltalohkoista Toni Savonen esitti myös tulivoimaansa ja täräytti heti alkuun myrskyvaroituksen 74:n breikillä.

Pari pelaajaa joutui perumaan tulonsa viime hetkillä, joten turnauksen päätuomari Sami Erkkilä osallistui peleihin toistamiseen nimellä Erkki Samila, jotta J-lohkossa pelit pysyivät mielekkäinä. Tämä oli pelaajilta tullut toive. Jos hän olisi päässyt molemmista lohkoista jatkoon, olisi saatettu nähdä ottelu, jossa molemmat pelaajat ja tuomari ovat sama henkilö. Tätä ei kuitenkaan nähty.

Patrik Tiihonen on mainittava pelaajana, joka sai yleisön kovimmat suosionosoitukset pelkästä teikkauksesta. Hän nimittäin löi pallon tuplaforssilla niin, että pallo kävi kaksi kertaa mustan päädyssä ja pysähtyi kiinni omaan päätyn siitä huolimatta.

Miika Asunmaa ja Jukka Kaipainen pelasivat lohko-ottelunsa tasapeliin, jolloin nähtiin ensimmäistä kertaa turnauksen historiassa sinisen uusinta rankkarikisan tapaan. Siinä kiveä lyödään joko keltaisen tai vihreän pisteeltä, kun sininen on omalla pisteellään. Uusintasinisen voitti Kaipainen parin yrityksen jälkeen, kun hän onnistui pussittamaan omansa mutta vastustaja ei. Pitkäperjantai sujui rennoissa merkeissä ja kaikista lohkoista pelattiin neljä matsia kuudesta. Ratkaisevat lohkopelit ja 32-cup jäivät siis lauantaille.

Toinen päivä

Lauantaiaamuun saatiin draamaa, kun Matias Västilä otti matsin nimiinsä 3 sekuntia ennen loppua Saku Liuksiaa vastaan. Västilä oli perässä 4 pistettä vielä 15 sekuntia ennen loppua. Hän pussitti puolipitkän punaisen kulmaan, kivi otti pienen kilkkaisun toiseen palloon eikä jäänyt optimaalisesti värin päälle. Pitkä suorahko pinkki takakulmaan lipui pussiin eräkellon soidessa. Se pudotti Markus Mäkilän jatkosta, sillä kolmen kärki pelasi lohkopelinsä ristiin ja jouduttiin keskinäisten pelien pistevertailuun.

Hull pussitteli pöydän lähes tyhjäksi asti pelissä Patrik Lehtistä vastaan. Erässä ei nähty isoja breikkejä, mutta siitä huolimatta pöydälle jäi enää pinkki ja musta. Ne olivat vaikeasti sivuvallissa pikkuvärien päädyssä ja siniseltä oli vieläpä väärän puolen leikkuu. Siitä huolimatta Hull sai irroitettua pinkin ja yritti liruttaa sen koko pöydän halki kulmaan. Harmillisesti se ei kuitenkaan jaksanut pussiin asti, eikä nähty yleisöstä luvattua ”kaljan putsia”.

Myöskään ei nähty ”kaljan hunttia”, joka Esa Oikariselle luvattiin, kun hän sai käsipallon Pyry Salamaa vastaan punaisten ollessa siististi levinneenä pitkin pöytää. Sarja päättyi harmillisesti 51 pisteeseen, kun hän joutui kiireessä ottamaan restin peliin. Hieno breikki kuitenkin.

Kahdeksassa lohkossa mentiin lopulta pistevertailuun. Yksi tiukimmista pistevertailuista nähtiin G-lohkossa, jossa allekirjoittanut hävisi Juhani Koskelinille 5 pisteellä mutta onnistui voittamaan Jason Sormusen 11 pisteellä. Koskelin sai hävitä korkeintaan 7 pisteellä Sormuselle varmistaakseen jatkopaikkansa. Hän hävisi vain 6 pisteellä ja samalla tiputti Sormusen jatkosta. Myös H-lohkossa oli tiukkaa. Kolmen kärki Jussi Ylimäki, Antti Järvinen ja Toni Kemppainen mahtuivat keskinäisissä piste-eroissa kuuden pisteen sisään. Heistä Kemppainen joutui siirtymään huutokuoron puolelle.

Lisää draamaa oli luvassa 32-cupissa, kun Roni Heikkilä siirtyi punaisella 2 pisteen johtoon Matti Väätäistä vastaan erän viime sekunneilla. Yleisöstä huudettiin: – Se oli siinä, kunhan et tee foulia. Heikkilä löi turvalyöntinä sinistä sivuvalliin (ehkä jännityksestä liian kovaa), josta sininen kimposi toiseen sivuvalliin, josta se osui mustan takana olevaan punaiseen, joka lipui keskeltä säkkiä kulmaan. Virhe, Väätäinen 5 pistettä ja ottelu. Jos lyönti pitäisi tehdä toistamiseen, niin ei onnistuisi luultavasti ikinä.

Ennen 16-cupin alkua saimme sydämellisen lahjan Juha Kuuselalta. Hän oli nimittäin kirjoittanut tapahtumalle runon, jonka hän lausui mikrofoniin yleisön edessä. Se kuului näin:

Shoot Out

On tullut aika

Vuoden kohokohdan

Sami pallot tarkasti asettelee

Pelaajat vehkeitään virittelee

Askeleet johtavat areenalle

Jännitys väreilee tiiviissä snookerilmassa

Uljaana urhoolliset soturit

Miekkansa tanaan laittaa

Yleisössä kylmä olut maittaa

Titaanit kohtaavat areenalla

Aivan mahtavalla

Huokauksia ja hikeä

Tuskaa ja tappioita

Voiton hetkiä

Taisto olkoon rehtiä ja reilua

Kepit kourassa on lupa nyt heilua

Ai niin joku Robin on kuulemma melko taitava

Breikki iso liekö mielessä maittava

Ja lopuksi katsomosta kajahtaa Humpan huuto

Nyt loppuu se murojen syönti ja sviittiin siitä

 

Lämmin kiitos Juhalle runosta ja tunnelman maalailusta!

16-cup ja finaalipelit

Pyry Salama ja Toni Savonen pelasivat tiukan matsin 16-cupissa. Erää mentiin vuoron perään molempien komennossa, kunnes Salama siirtyi kahden pisteen johtoon, kun minuutti oli jäljellä erää. Savonen teki punaisen ja löi mustan pisteeltä ohi. Piste-ero oli enää yksi, kun pelkät värit olivat pöydällä. Salama pelasi keltaisen turvaan sivuvalliin. Aikaa oli jäljellä 10 sekuntia, kun Savoselta tuli pitkä haamulyönti ja keltainen lipui läheltä vallia kulmaan.

Arpaonni heitti allekirjoittaneen Robin Hullia vastaan 16-cupissa. Ymmärsin, että suurella todennäköisyydellä oma turnaus päättyisi siihen, joten ei auttanut kuin yrittää nauttia matsista. Matseja ei pitäisi hävitä etukäteen, mutta ajatukset olivat väistämättä läsnä. Sain pari hyvää pussitusta aikaan, mutta sitten sorruin hätäilemään ja antamaan Hullille paikan mennä tukevaan johtoon. Joka tapauksessa oli ikimuistoinen ja hieno kokemus, josta pitää olla tyytyväinen. Ei näitä kovin usein pääse kokemaan.

8-cuppiin arvottiin kovat peliparit, joka sai varmasti jännityksen tappiin, kun taisteltiin pääsystä palkintosijoille. Lavi Virk vastaan Jaakko Joki, Esa Oikarinen vastaan Antti Tolvanen, Robin Hull sai peliparikseen Patrik Tiihosen ja Toni Savonen kohtasi Tommi Tauriaisen. Tiukoin matsi nähtiin Hullin ja Tiihosen välillä. Tiihonen näytti jo olevan riittävässä johdossa, kunnes aivan lopussa Hull väläytti omaa venymistään ja tuli pisteen päähän aivan viime sekunnilla. Viimeinen punainen lähti kohti kulmapussia siinä rajoilla, oliko tuomari ehtinyt vielä asettaa väripalloa pisteelleen. Punainen röpötti pussin suulla ja meni ohi, joten vältyttiin videotarkistuksilta. Tiihonen pudotti sensaatiomaisesti hallitsevan mestarin turnauksesta. Muut välieriin menijät olivat Joki, Tolvanen ja Savonen, joka voitti oman neljännesvälieränsä vain kolmella pisteellä.

Semifinaaleissa kohtasivat Tolvanen ja Savonen, sekä Joki ja Tiihonen. Kumpikin semifinaaleista meni lopulta selvin numeroin finalisteille, eli Savoselle ja Tiihoselle. He kohtasivat finaalissa toisen kerran alkulohkon jälkeen.

Finaalissa yleisö kannusti ja huusi kovaa alusta loppuun. Tiihonen meni alussa 31 pisteen breikillä johtoon, Savonen koitti pari kertaa kuroa eroa kiinni ja onnistuikin pääsemään 15 pisteen päähän. Tiihonen otti kuitenkin johdon takaisin ja liiteli kautta aikain toisen Tammer Shootoutin voittoon. Hän kuittasi voitosta 800 euroa plus Head Hunt -palkinnon Robin Hullin pudottamisesta. Onnea mitalisteille!

Järjestäjät kiittävät yleisöä ja pelaajia hienosta turnauksesta! Kiitos Robinille hyvästä asenteesta harrastelijoiden turnausta kohtaan! Nyt vedetään hetki huilia ja nähdään kesäkuussa Valkeakoskella Waltikka Cupissa. Tai viimeistään Tammer Shootoutissa 2024!

Teksti ja kuvat: Jussi Aho